Obsah stránky

NAHORU

PŮJČTE SI ČTEČKU E-KNIH!



Chtěli byste si vyzkoušet, jak se čtou knihy na e-čtečce? Půjčte si jí v naší knihovně! 

Elektronické e-ctecka čtení představuje jednu z aktuálních tváří a podob četby. Jeho historie sahá až do roku 1971, kdy zahájil svou činnost projekt Gutenberg, jehož cílem bylo přenést do digitální podoby díla, která již nepodléhají autorským právům. Jedná se o nejstarší digitální knihovnu na světě a většina děl sbírky se distribuuje jako volné dílo. V roce 1995 zahájil prodej knih na internetu Amazon.com a v roce 1998 vznikly první čtečky e-knih, které dnes ve světě zažívají opravdový boom.

V naší knihovně máte možnost se s nimi seznámit. Naše čtečky mají displej s technologií elektronického inkoustu (E-ink), který odráží světlo podobně jako obyčejný papír. Umožňuje tak dlouhodobé čtení bez únavy očí i na přímém slunci. Čím více přímého světla, tím lepší kontrast a čitelnost. Naopak zase platí, že v šeru nebo temnu se musí na displej svítit stejně jako na obyčejný papír, protože na rozdíl od mobilů či obrazovek počítačů není displej čtečky podsvícený. Přístroj je velmi lehký a tenký a lze na něj nahrát stovky knih, takže čtenář si může vzít s sebou, třeba na dovolenou, celou knihovnu. Při čtení není potřeba být připojen ke zdroji elektrického proudu, nabitá baterie v přístroji má výdrž několika tisíc otočení stránky a lze ji snadno dobíjet.

Půjčujeme e-čtečky Jinke Hanlin V3+, které nabízejí řadu čtenářských funkcí pro pohodlné čtení: nastavení velikost písma, vyhledání určitého textu, používání záložek. Samozřejmě si čtečka ve všech knihách pamatuje, kam až čtenář dočetl naposledy.

V interní paměti každé čtečky najdete více než 200 knih v českém a anglickém jazyce, které jsou podle autorského zákona volnými díly. Jako „prémie“ jsou nahrány Kroniky obce Radotína, v každé čtečce je k dispozici podrobný uživatelský manuál a také brožura pojednávající o e-knihách a e-čtení obecně.

Čtenáři si mohou do čtečky pomocí USB kabelu nahrát i vlastní knižní tituly, nebo lépe, použít vlastní paměťovou kartu s nahranými e-knihami. Musejí ale respektovat autorská práva, která jsou velkým problémem dostupnosti e-knih, protože vydavatelé uzavírali autorské či překladatelské smlouvy v době, kdy je ani nenapadlo, že by součástí smlouvy mělo být i digitální šíření.

Volná autorská díla lze stahovat např. z webu Městské knihovny v Praze www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty. Titulů ke stažení v elektronické podobě je na těchto stránkách více než dvě stě. Kromě kompletního díla Karla Čapka, Boženy Němcové a Karla Hynka Máchy jsou zde například knihy z povinné školní četby, známé české pohádky či příběhy Sherlocka Holmese. Co se týká Pragensií, nabízí on-line knihovna více než 1000 knih o Praze, a to na stránkách www.prahavknihovne.cz.

V naší knihovně si půjčit čtečku mohou čtenáři od 18 let výše, kteří nemají vůči knihovně závazky a jsou v knihovně registrováni minimálně 1 rok. Výpůjční doba je 30 dní. Protože pořizovací hodnota přístroje je poměrně vysoká, vyžaduje knihovna složení kauce ve výši 1000,- Kč. Ta je samozřejmě vydána zpět, jestliže je čtečka v dohodnuté lhůtě a v pořádku vrácena. Výpůjčka je umožněna na základě smlouvy uzavřené mezi knihovnou a uživatelem, který je povinen prokázat svou totožnost platným občanským průkazem. Podrobná pravidla půjčování čteček jsou součástí Knihovního řádu nebo si je můžete prostudovat v knihovně.

Zda jsou čtečky v danou chvíli volně k vypůjčení si lze ověřit prostřednictvím on-line katalogu. Pokud nejsou, lze je stejně jako jiné tituly rezervovat.

Parametry čtečky Jinke Hanlin V3+:
hmotnost: 220 g
displej: e-paper, 6 palců, rozlišení 800×600, 4 odstíny šedé
rozměry: 184 mm × 120,5 mm × 9,9 mm
podporované formáty: pdf, mobi, doc, fb2, html, txt, rtf, zip, rar, ppt, lit, chm, epub, djvu, prc, pdb, wolf, mp3, png, tiff, gif, bmp a jpg

. čtečka Jinke Hanlin

 

 

Odkazy na stránky s e-knihami:
www.palmknihy.cz
www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/
www.bookz.cz
www.facebook.com/eknihy

NAHORU



AKTUALIZOVÁNO:           webmaster