Obsah stránky

NAHORU

KOUZLO STARÝCH ČASŮ NA POHLEDNICÍCH



Možná jste se někdy v duchu ptali, jak asi vypadal Radotín za dob našich babiček a prababiček, jak se změnila jeho podoba a krajina kolem něj, jak dříve vypadaly budovy dnes přestavené a zrenovované.
Podívejte se na historické fotky Radotína a nejbližšího okolí, podívejte se, jak Radotín vypadal v letech dávno minulých a jak se změnil za posledních 100 let. Pomocí dobového obrazového materiálu Vás chceme touto proměnou provést. Půvab a nostalgie starých fotografií, které zde vystavujeme, nám přibližuje svět, který byl a už není. Dobové snímky, ze kterých na nás dýchá poklidná až ospalá atmosféra ulic a zákoutí, nás pravdivě informují o celkovém vzhledu ulic, náměstí a jednotlivých domů, o objektech často nenávratně ztracených.  Proto by staré fotografie měly být ukazovány a proto je ukazujeme. Cílem výstavy je, aby starousedlíci i obyvatelé, kteří se do Radotína přistěhovali teprve nedávno, mohli vidět, jak naše město vypadalo dříve. Vidět, jak se Radotín rozrůstal a jak se za 100 let změnil, vidět, jaký byl Radotín v první polovině 20. století.

Staré pohlednice jsou i unikátním pramenem k poznání historie našeho města. Mnohý radotínský rodák z nich jistě dokáže vyčíst zajímavé detaily, které zběžnému pohledu uniknou. Dejte nám vědět, máte-li nějaké nové poznatky, podrobnosti či komentáře ke zveřejněným fotografiím, napište nám, prosím, znáte-li rok vzniku některého ze snímků, u kterého nám tato informace chybí.

Součástí výstavy je také deset leteckých snímků "našeho" Radotína pořízených v průběhu let 1937 až 2010, které věnoval Ing. Ladislav Damašek, ředitel cementárny Radotín.

Výstava v radotínské knihovně potrvá do od 3.února do 30.dubna 2016, přístupná je v otevíracích hodinách knihovny.

FOTOGALERIE


Originály většiny pohlednic jsou ze soukromé sbírky Ing. Ireny Farníkové, fotografii restaurace Portland poskytla Ing. Anna Kindlová, další Jiří Bárta a Letopisecká komise Radotín.


výstava





2.únor 2016
NAHORU