Obsah stránky

NAHORU

RADOTÍN OČIMA LIBORA NOSKA
výstava obrazů radotínského rodáka



Libor Nosek Libor Nosek
19. července 1921 – 2. ledna 2013


Libor Nosek, s jehož výtvarným dílem Vás seznamujeme, prožil bohatý a pestrý život. Dětství prožil v nadějích a ideálech mladé Československé republiky, tatínek Jan i maminka Anna byli nadšenými členy Sokola. Těžkou ranou pro Libora byla smrt jeho nadaného staršího bratra Vlasty, který zemřel ve třinácti letech na spálu.

Libor velmi dobře kreslil a maloval a roku 1939 byl přijat na pražskou AVU. Krátce na to však nacisté zavřeli veškeré vysoké školy a Libora tak místo studia čekalo nasazení na práce v Německu, Nizozemí a ve Francii. Ani tady však nezahálel na výtvarném poli a z tohoto období se dochovalo mnoho kreseb, náčrtů i drobných maleb.

Výtvarné umění nakonec zůstalo jeho (z části skrytým) koníčkem, kterému byl věrný po celý život. Občanským povoláním litograf, pracoval ve Státní tiskárně cenin. Rozsah i úroveň jeho uměleckého díla tušil málokdo. Manželka Milena Nosková odhalila dílo svého muže z části až po jeho smrti v roce 2013. Stalo se tak na výstavě v galerii Josefa Adamce obce křesťanů. Za svého života nikdy nevystavoval, maloval jen pro své potěšení a obohacení ducha.

A nyní to tak bude vůbec poprvé, co si budeme moci prohlédnout jeho obrazy i v jeho rodišti, u nás v Radotíně. Přijďte a podívejte se na Radotín očima Libora Noska od jeho mladých let až po dobu nedávnou.


Výstava bude slavnostně otevřena v pondělí 13. února v Místní knihovně Radotín a potrvá do 27. března.



FOTOGALERIE



PLAKÁT
plakát na výstavu - nové okno





7.únor 2017
NAHORU