Obsah stránky

NAHORU

MLUVÍCÍ KNIHY



   Mluvící knihy, knihy do ucha, zvukové knihy, knihy, které se čtou ušima - to vše jsou audioknihy a jejich obliba rapidně roste. Někdo je poslouchá při jízdě autem místo hudby a zpravodajství, jiný doma místo nezajímavého televizního programu. Nejedná se o konkurenci klasické knize, jde o alternativu, která je vhodná zejména pro ty, kteří mají z jakýchkoli důvodů problém s četbou. Je doplněním pro ty, kteří chtějí smysluplně trávit čas například během cestování, při žehlení, za volantem, při zahradničení i při vaření nebo chtějí prostě jen relaxovat.
   Mluvící kniha je vhodná pro dyslektické studenty, pro řidiče, slabozraké spoluobčany, zkrátka pro všechny, kteří v daný okamžik nemohou nebo nechtějí vzít knihu do ruky. Zvukové knihy šetří náš čas i oči, ve formátu MP3 se nám vejdou do kapsy, poslouchat je můžeme skoro všude.
   Audiokniha je rovněž výbornou pomůckou pro pedagogy na základních a středních školách. Je nemálo žáků, kteří se ve škole prokousávají doporučenou četbou pomocí stručných obsahů nalezených na internetu a v pozdějším věku čerpají své znalosti literatury z televizních, filmových či divadelních adaptací, často na hony vzdálených původní textové podobě. Tito lidé si zvykli žít bez knihy a i jim podává mluvená kniha pomocnou ruku. A možná je přivede i ke klasické knize, aby v budoucnu používali obě varianty, podle momentální situace a nálady.

Audioknihy existují v několika podobách:
 - nezkrácené jsou ty,kdy je přečtena celá kniha od začátku do konce, bez zásahu a úprav textu.
- zkrácené, kdy text je načten v podobě, která se nejprve upravuje. Editor musí dát pozor na to, aby
   zkrácení neublížilo knize, aby posluchači neunikly důležité části díla.
- dramatizace, kdy je kniha upravena a převedena do podoby scénáře - jedná se většinou o rozhlasové inscenace.

   Každý z těchto způsobů zpracování má své výhody a zápory, jen si každý musí najít formu, která nejlépe vyhovuje právě jemu.
   Číst si ušima, a navíc potmě. Zní to jako nesmysl, ale jak se zdá, přesně to nás čeká. Nabídka českých zvukových knih je pestrá a podle toho, jak se na trhu objevují další a další nahrávky mluveného slova, je zřejmé, že tento způsob vnímání literárního díla bude čím dál oblíbenější.
   V radotínské knihovně nabízíme čtenářům zatím 130 titulů mluveného slova a jejich fond budeme dále rozšiřovat. Výběr je pestrý, určitě si každý vybere.

Přejeme vám příjemné chvíle při čtení / poslechu!

 

audioknihy

NAHORU



AKTUALIZOVÁNO:           webmaster