Obsah stránky

NAHORU

NOVÝ ČESKÝ WEBOVÝ KATALOG CARMEN




Moderní český webový katalog Carmen - katalog nové generace!

Nejžhavější novinkou tohoto léta v naší knihovně je - kromě revize knihovního fondu a vymalování knihovny - nový on-line katalog se žhavým jménem Carmen!

Máme radost, že můžeme svým čtenářům nabídnout tento moderní knihovní katalog a to díky finanční podpoře ministerstva kultury z programu VISK 3 a samozřejmě našeho zřizovatele - Městské části Praha 16.

CARMEN přináší zlepšení po stránce grafické i funkční. Vyhledávání dokumentů a jejich prohlížení je výrazně rychlejší, je snadnější a nabízí nové funkce, které ve stávajícím katalogu chyběly.
Nová je i možnost přihlásit se do uživatelského účtu přes službu mojeID.

Registrovaný čtenář knihovny se do svého čtenářského účtu (na stránce vpravo nahoře) přihlásí stávajícími přihlašovacími údaji - zadáním čísla průkazky a data narození ve formátu rok, měsíc, den - RRMMDD (například osoba narozená 2.1.2000 bude mít přihlašovací heslo 000102). Po přihlášení může sledovat stav a historii výpůjček, poplatků, upomínek, provádět rezervace, prodlužovat výpůjčky. Výraznou změnou a zlepšením je možnost účastnit se diskuze k jednotlivým dokumentům a hodnotit je, a možnost budovat si svoje vlastní "knihovny" vytvářením svých seznamů. Dokumenty lze jednoduše ohodnotit hvězdičkami, pokud někomu vyhovuje květnatější vyjádření, může využít diskusi a napsat slovní hodnocení a doporučení.

Katalog se přizpůsobí velikosti obrazovky, a tak umoží vyhledávání i uživatelům mobilních telefonů a tabletů, uživatel si může katalog podle svého vkusu i vybarvit. :-)

Pomocí jednoduchého formuláře lze odeslat knihovně doporučení ke koupi knihy, kterou čtenář v katalogu nenašel.

Zajímavá funkce je štítkování - to umožňuje přihlášenému uživateli vytvářet své seznamy knih a poté je sdílet. Lze si tak vytvořit např. seznamy oblíbených knih, knih, které si teprve chci přečíst, či knihy třídit dle žánru např. na cestopisy, detektivky apod. Přehled vybraných záznamů lze zobrazit ve formě výpisu - u jednotlivých záznamů je k dispozici zkrácený katalogizační lístek dokumentu se základními informacemi a s možností provést rezervaci - nebo ve formě Tabulky. Tyto seznamy lze tisknout, poslat přátelům přes e-mail či na ně on- line odkázat.

Přidat příspěvek do diskuse nebo pročítat již existující diskuse lze v detailu jakéhokoli dokumentu. Existující příspěvky může přihlášený návštěvník ohodnotit a katalog podle tohoto hodnocení vybere nejlepší a nejhorší diskusní příspěvek ke konkrétnímu záznamu. Vybrané položky zůstanou v účtu i po odhlášení z katalogu, můžeme se k nim kdykoli vracet a měnit je.
Štítkování je jednoduchá metoda, jak získat on-line správu nad knihami!

Pro návštěvníka, který není zaregistrován jako čtenář v naší knihovně, existuje možnost se tzv. předregistrovat. Tato předregistrace mu umožní využívat on-line katalog stejně jako registrovaným uživatelům včetně hodnocení dokumentů a psaní recenzí.

Carmen pracuje jako vyhledávací nástroje Google nebo Yahoo!, není třeba vyplňovat konkrétní vstupní pole Autor, Titul nebo Klíčové slovo, stačí napsat vyhledávané slovo do vstupního pole a stisknout tlačítka Hledej. Vyhledané záznamy jsou řazeny podle relevance výsledku k vyhledávacímu dotazu, tzn., čím více záznam odpovídá zadaným hodnotám, tím je řazen na přednějším místě. Záznamy je možné seřadit podle autora, celého názvu, data vydání apod. Online katalog Carmen nabízí kromě standardního také rozšířené vyhledávání - pokročilé nebo kombinované, které je k dispozici v záhlaví on-line katalogu.

V knihovně i na našich webových stránkách zůstává funkční i původní katalog Clavius, těšíme se ale, že Carmen si získá příznivce a stane se hlavním zdrojem, s kterého budou návštěvníci získávat aktuální informace o našem knihovním fondu!
 

recenze:

článek v časopise Inflow
článek v časopise Ikaros


20.srpen 2014
NAHORU



AKTUALIZOVÁNO:           webmaster