Obsah stránky

NAHORU

LOVCI PEREL

Radotínská knihovna se letos opět zapojuje do akce podporující četbu s názvem Březen – měsíc čtenářů. Při té příležitosti startuje projekt Lovci perel. Jedná se o celorepublikově rozšířenou čtenářskou hru, která motivuje děti ke čtení a učí je zábavnou formou pracovat s informacemi. Hra bude probíhat celoročně a zapojit se mohou děti od 1. do 9. třídy základní školy.

Jak hra probíhá?

V knihovně jsou některé knihy pro děti na hřbetu označeny samolepkou (Toto je perlorodka). U knihovnice je pro děti k dispozici hrací arch s otázkami ke knize. Vyplněný a podepsaný list s odpověďmi odevzdají děti po přečtení knihy v knihovně (nepodepsané odpovědi se nezapočítávají).
Úkolem je přečíst knihu a odpovědět na otázky související s jejím obsahem, což podporuje čtení s porozuměním, a zároveň umožňuje dětem objevovat nové knížky. Za každou knihu a správně zodpovězené otázky k ní získává čtenář „perlu“ (korálek) a tvoří z nich postupně náhrdelník. Navíc hrací archy obsahují otázky k dobrovolnému zodpovězení, které vedou k zamyšlení a vyjádření vlastního názoru. Za odpovědi na povinné i nepovinné otázky hráči získávají také herní peníze, tzv. moriony. Ty mohou směnit na Morionském trhu za hodnotné ceny. Trh se bude konat v knihovně, datum bude včas oznámeno.

Jak se stát lovcem perel?

Stačí nahlásit knihovnici, že se chcete zapojit. Ta má u sebe seznam knih – tzv. perlorodek. V seznamu ,,perlorodek“ naleznete i doporučený věk čtenáře, případně si můžete při výběru knih nechat poradit od knihovnic.

Jaké knihy jsou ve hře?

Mezi perlorodkami naleznete například některé díly ze série Deník malého poseroutky nebo Harryho Pottera. Dále jsou v seznamu knihy od Ivony Březinové ze série GO! Gang odvážných, knihy od Roalda Dahla (Karlík a továrna na čokoládu, Prevítovi), Davida Walliamse (Babička drsňačka), Meg Cabot (Zamilovaná princezna), Erin Hunter (Stmívání) a spousta dalších oblíbených titulů. Momentálně seznam obsahuje 50 knih. Seznam bude v budoucnu rozšiřován.



ukázka ukázka ukázka







a
21. únor 2024
NAHORU



AKTUALIZOVÁNO:           webmaster